Het veertig seconden of meer bekijken van een groen dak, zorgt voor een verbeterde concentratie. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Melbourne.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology. 150 studenten kregen de taak om een knop in te drukken terwijl op een beeldscherm getallen voorbij flitsten. Als het cijfer een drie was, mochten ze niet drukken.

Halverwege de taak kregen ze veertig seconden pauze. De helft van de groep mocht naar een afbeelding van een groen dak kijken, de andere helft bekeek een afbeelding van een betonnen dak.

Minder fouten

Na deze pauze bleken de studenten die het groene dak hadden gezien beter te presteren. Ze maakten minder fouten en waren beter geconcentreerd dan de proefpersonen die het betonnen dak hadden bekeken.

Volgens de wetenschappers toont het onderzoek aan dat kijken naar groen een boost kan geven aan vermoeide medewerkers. De conclusie luidt dan ook dat uitkijken op groene daken goed is voor de concentratie. Ook draagt stadsgroen bij aan gezonde steden en werkplaatsen. In hun vervolgonderzoek willen de wetenschappers testen of mensen ook behulpzamer en creatiever worden in een groene werkomgeving.