Groendak is actief met het promoten van het levende gebouw. Op of aan een levend gebouw worden groen en natuurlijke materialen toegepast in groene daken of gevels. Dit heeft een positief effect op de klimaatverbetering in en rond het gebouw; en levert een bijdrage aan de biodiversiteit en de oplossing van verschillende milieuproblemen of ecologische opgaven.

Het is voor bedrijven in 2015 voordelig om te investeren in de versterking van biodiversiteit. Bijdragen aan de versterking van de biodiversiteit, komen dit jaar in aanmerking voor de investeringsaftrek (een fiscaal voordeel voor bedrijven). Het is voor bedrijven in 2015 voordelig om te investeren in de versterking van biodiversiteit. Dit staat opgenomen in de Milieulijst. Investeringen die aantoonbaar bijdragen aan de versterking van de biodiversiteit, komen dit jaar in aanmerking voor investeringsaftrek. Bedrijven kunnen daardoor tot 36% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Milieulijst

De Milieulijst wordt ieder jaar opnieuw opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierin staan alle milieu-investeringen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. Hoe u als opdrachtgever van deze regeling kunt profiteren, is te lezen op de website van RVO. De investeringen kunnen worden gemeld onder code F 5100 (biodiversiteitversterkende apparatuur of werken).

Bekijk meer informatie over de Milieulijst 2015 op: http://www.rvo.nl/actueel/nieuws/milieulijst-2015-beschikbaar of via: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/aanvragen-miavamil Ook bijvoorbeeld investeringen in maatregelen die de stedelijke warmte-eilandeffecten verminderen, eventueel voorzien van natuurlijke speelelementen en begroeiing voor kinderen om buitenspelen te stimuleren komen in aanmerking. Ook investeringen in het kader van de Green Deal ‘Levende Duurzame Buitenruimtes’ (in samenwerking met NL Greenlabel) kunnen worden gemeld. De Levende Tuin is een concept dat door VHG geïntroduceerd is, met dit concept wil VHG op de wensen van de consument in spelen en een prettige groene leefomgeving creëren.

Mogelijkheden voor uw organisatie

Het levende gebouw in optima forma draagt ook sterk bij aan waterbuffering en eventueel de zuivering van de neerslag. Groen op een levend gebouw leggen Co2 en fijnstof vast en leveren zo een bijdrage aan de oplossing van het klimaatvraagstuk en de noodzakelijke verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Ook zorgt het levende gebouw voor verkoeling en bestrijdt daarmee het stedelijke warmte-eiland. En tenslotte is het levende gebouw natuurlijk een leefgebied voor vogels, insecten en vlinders.

Groendak bv draagt het concept van het levende gebouw een warm hart toe. Behalve het feit dat dit een duurzame oplossing is voor verschillende milieuproblemen, is het levende gebouw een genot om naar te kijken of om in te werken. Er gaat een ontspannende werking van uit. Meer informatie over de mogelijkheden van het levende gebouw voor uw organisatie: info@groendak.info of neem contact op met Natura Daken.