30-5-2016 Op het bedrijfsterrein van Weverling Groenprojekten is de kracht van zonnepanelen en groendaken gecombineerd.

Winnende combinatie

Het dakoppervlak wordt veelal niet gebruikt voor energiewinning. Grote oppervlaktes bitumen dak liggen daarom zomers ongebruikt in de zon te knetteren. De combinatie van een groendak en zonnecollectoren kunnen van deze daken een geweldige energiebron maken.

In de bedrijfstuin van Weverling is daarom de kracht van groendaken en zonnepanelen gecombineerd. Er zijn zonnepanelen geplaatst op een bitumen (dak) ondergrond. Daarnaast is een oppervlak bedekt met een groendak ondergrond van sedumbeplanting. De opbrengsten worden digitaal gemonitord zodat we realtime de energieopbrengst kunnen zien.

zonne-collectoren-groendak

Zonnepanelen en groen in de bedrijfstuin Weverling Groenprojekten

Eigenschappen zonnepanelen en groendaken

Groen op daken absorbeert regenwater waardoor de verdamping wordt bevorderd. De temperatuur in de omgeving van het dak gaat hierdoor omlaag. De zonnecellen van de zonnepanelen functioneren beter bij lagere temperaturen. Een groendak filtert de lucht rond het dak waardoor de kans wordt verkleind dat bijv. stof het proces verstoort.

Opbrengsten

zonnepanelen

Tot nu toe werpt de combinatie van groen en panelen vruchten af. In april hebben deze panelen al 664 kWh aan energie geproduceerd. Dat is een wereldwijde koolstofcompensatie van 459kg. Hiermee is het equivalent gecompenseerd van 12 bomen.